Мариян Димитров

Пловдивчанинът Мариян Димитров е настоящият шампион по стронгмен (силов многобой) на България. След оттеглянето на конкурента му у нас Стоян Тодорчев и временното оттегляне на Димитър Саватинов, засега той остава единствения българин излизащ на световната и европейска сцена, представяйки България. Освен най-силния човек на България, Мариян е и най-силният полицай – той служи вече 12 години, работейки на улицата.

Преди да се впусне в Стронгмен, Мариян Димитров се състезава в силовия трибой (републикански шампион и републикански шампион на лежанка), а преди това се занимава с бодибилдинг, фитнес, бокс, гребане, плуване и айкидо. Той вече има участие в някои от най-елитните състезания по Стронгмен – 10 световни, 5 европейски, 3 балкански и множество републикански (многократен републикански и балкански шампион). Мариян се гордее с участието си в Arnold Classic (3 участия в Америка и 3 в Испания) – една от най-престижните сцени на Стронгмен.

Специално по време на участието си в Arnold Classic в Америка, Мариян се бори срещу огромна конкуренция от 50 атлета от 26 страни, в най-тежка категория, като през повечето време се движи напред, заемайки 3-то място, което за съжаление тогава не успява да запази. Той има участие в две шампионски лиги, като на второто участие побеждава някои от най-добрите атлети на Европа и заема шесто място. На елитното световно първенство в Узбекистан и световното в Русия – Siberian Power Show, където също се класира добре и задминава няколко от световно известните състезатели.

Въпреки трудностите в подготовката и липсата на отбор, спонсори и треньор, както и необходимостта да съчетава тази подготовка с работата си, Мариян успява да постига и поддържа върхова форма и е достоен конкурент на повечето от най-добрите атлети в света.

Мариян Димитров обича да участва в шоу демонстрации за деца, благотворителни мероприятия и други подобни из цялата страна.