Мария Николова

Мария Николова е най-титулуваната състезателка на България в бяганията на ултрадълги дистанции. Неин е рекордът на обиколката на Витоша 100 (жени). Освен призови класирания в различни ултрамаратони, е печелила 9-то място в един от най-известните и престижни ултрамаратони в Европа – Ultra Trail du Mont Blanc – 170 км с повече от 10000 м обща денивелация.

Мария споделя: „Родена съм през 1982 г. и от 11-годишна тренирам лека атлетика. През годините имам републикански титли в седмобоя и скока на височина. Завърших стопанско управление.

През 2009 г. започнах да работя като кондиционен треньор. Две години по късно открих и ултрамаратоните, стартирайки на „Витоша 100“. И така, до ден днешен, тичането в планината си остава моята страст. Многократно съм печелила „Витоша 100“, като държа и най доброто време при жените. Други състезания на които съм участвала в България през 2019 са „Панчарево маратон“, „Коджа Кая“, маратон „Сливен“ и „Орехово ултра“, като на две от тях бях първа в генералното класиране. Международни изяви: две поредни години печеля „Кападокия ултра трейл“, част от World Trail Series; второ място на „Андора Ултра трейл“ – 170км /13500 Д+; 7-мо място в Хонконг; първи места на състезания в Сърбия, Македония и Гърция, както и 9-то място в най-престижното състезание за годината в Европа – „Обиколката на Мон Блан“. През 2020 г., заедно с моят приятел преминахме маршрута Ком-Емине, като с това преминаване поставих и нов рекорд за най-бързо преминаване на маршрута от жена.

В личен план, бягането ме събра с моя приятел, мъжът до мен в живота. Заедно обикаляме планините и се състезаваме. Изкачили сме няколко четирихилядника (Гранд Парадисо, Монблан, Брайтхорн, Монте роза) и най високият връх в Европа – Елбрус. Зимата практикуваме ски маунтъниъринг.

Работя с различни хора – провеждам кондиционни и бегови тренировки. Старая се да споделям опита, който имам в спорта и да вдъхновявам.“