Иво Нинов - Германеца

Повече от 30 години, Иво Нинов – Германеца успешно практикува екстремни спортове и е една от най-интересните и колоритни личности не само на родна, но и на световната екстремна сцена.

Той е единственият българин и един от малцината в света, практикували толкова широка гама от алтернативните спортове, като парапланеризъм, свободно катерене, кайтсърф, бейсджъмп и уингсют летене.

Иво има 11 световни рекорда на El Cap за най-бързи изкачвания, които все още не са подобрени.

Иво е бил на две от корици на американското списание Climbing, и има модел обувки на Five Ten, кръстени на него – Ivo Knivo, модел от лятото на 2013 г.

След като Adidas купуват Five Ten през 2018 г. Иво Нинов се оттегля от постовете акционер, маркетинг директор и атлет мениджър към Five Ten, където е работил с над 250 впечатляващи атлета от най-различни сфери на алтернативните спортове.

От 2019 г. Германеца живее в България и развива собственото си ранчо в Губислав. Междувременно продължава да е все така активен, като постоянно обикаля света с мотори (например експедицията му до Кашмир), изкачва най-отдалечената точка от центъра на Земята – вулканът Чимборасо и много други.